Kok pasta som en italiener

Olje eller ikke i vannet? Skal man bruke salt? Når er pastaen ferdig? Spørsmålene er mange og tipsene spriker, men her er alt du trenger å vite om hvordan pasta skal kokes. Slik blir pastaen al dente!

Oppskrift

  1. Aldri ha olje i vannet. Oljen skiller seg fra vannet og blir liggende på toppen. Den har dermed ingen effekt på å hindre pastaen i å klebre seg og vil legge seg utenpå pastaen når du heller av vannet. Da sørger bare oljen for for at sausen ikke fester seg til pastaen.

  2. For å forhindre at pasta klumper seg må du sørge for at den ikke ligger klumpet sammen i kjelen (røre og dytte på den) og at det brukes nok vann – tommelfingerregelen er 1 liter vann for hver 100 g pasta.

  3. Få vannet til å fosskoke. Skal du få pastaen al dente er det viktig at vannet koker slik at pastaen er i kontakt med vannet kortest mulig.

  4. Ha salt i vannet ETTER at det koker. Har du salt i vannet før det koker vil det ta lenger tid før vannet når kokepunktet. Når du har salt i kokende vann bidrar saltet til at temperaturen økes og vannet holder seg så varmt som mulig

  5. Hold høy temperatur. Pasta skal IKKE småkoke, da ender den opp som en myk masse fremfor å være al dente

  6. Ikke brekk spaghetti eller annen lang pasta. Lengden er viktig for at man skal snurre pastaen rundt gaffelen og samtidig få med seg mest mulig saus. Legg spaghettien ned i kjelen og dytt den forsiktig ned i vannet etter hvert som den mykner

  7. Å smake er den eneste muligheten. For å sjekke om pastaen er ferdig kokt må du smake på den. Å kaste den på veggen for å se om den sitter fast (som noen gjør) gjør bare at du ender opp vegger fulle av salt og stivelse.

  8. Ikke skyll. Når du heller vann av pastaen må du ikke skylle den i vann. Vi vil beholde stivelsen fra det kokte pastavannet på pastaen, samt at man ikke ønsker å stoppe kokeprosessen før maten er servert. Ta vare på en slump med pastavann for å tilsette etterhvert hvis sausen blir for tørr.

  9. Ha sausen klar. Tilsette pastaen i sausen og la det surre i et par minutter. Dersom sausen blir for tykk kan du tilsette litt av pastavannet.

  10. Server umiddelbart. Pasta er best når den serveres rykende varm. Topp gjerne med revet Parmesan eller Pecorino Romano sammen med finhakkede urter som basilikum eller persille.